Interjú Deák Mártival

2022.03.05.

Hogyan emlékezik vissza a pázmányos évekre?

Meghatározó fejezete volt az életemnek. Élveztem, hogy állandó inspirációforrás volt számomra az, amiket a tanáraimtól és a hallgatótársaimtól tanulhattam. Bevallom, egy kicsit hiányzik is az egyetemi pezsgés.

Meséljen egy emlékezetes történetet hallgatói éveiből!

A Pázmány által megrendezett OTDK hatalmas élmény volt. Sajnos nem versenyeztem, amit máig bánok, de szervezőként részt vehettem. Emlékszem, mennyire élveztem, hogy előadásokat és opponenciákat hallgathattam, amelyeket később megvitattunk a barátokkal. Nagyon izgalmas tudományos műhely a TDK, mindenkit biztatok arra, hogy vágjon bele.

Melyik oktató volt a legnagyobb hatással Önre egyetemi évei alatt?

Unger Anikó tanárnő és Erdődy János tanár úr több óráját látogattam, illetve a Gradus ad Facultatem szemináriumokon is tanulhattam tőlük. Mind szakmailag, mind személyesen életre szóló tudást kaptam tőlük.

Hogyan kapott támogatást a Kartól, a hallgatótársaktól, hogy teljes értékűen tudja elvégezni a jogász képzést?

Mindig nagyon rugalmasak voltak mind a hallgatótársaim, mind az oktatók. Ez különösen az online lezajlott záróvizsgázások során jelentett sokan, mivel az online vizsga egy egyébként is rendkívül stresszes időszakot nehezített meg számomra. Nagyon sokat jelentett a vizsgáztató tanárok támogatása és rugalmassága, amivel kezelték a helyzetet.

A Képmásban megjelent interjúban többször beszél magáról fogyatékosként. Sokszor félünk ezt a kifejezést használni, nehogy bántó legyen. Ön hogy áll ehhez?

Én sem szeretem ezt a kifejezést, hiszen elég negatív mellékzöngéje van, jórészt megszokásból használom, illetve valahogy nem tudtam megszokni az elegánsabb szinonimákat, mint pl. a hallásban akadályozott. Én nem veszem magamra, ha fogyatékosként emlegetnek, mert tudom, hogy nem ez határoz meg, de ha másokról kell beszélnem, akkor soha nem használom ezt a kifejezést.

Hogyan tudná megfogalmazni a furulyázás közben mi történt Önnel, hogyan zenélt? 

Gyakorolni nemigen szerettem, de azt nagyon élveztem, amikor végre összeállt a darab és felfedeztem benne a zenét. Mivel a családommal sokszor játszottunk együtt, a zene közösségi része is fontos volt nekem, mindig jó közösen alkotni valami szépet.

Mivel foglalkozik jelenleg?

Jelenleg egy nagyvállalatban vagyok junior jogtanácsos. Nagyon érdekes megtapasztalni az üzleti világ dinamikáját, illetve az is izgalmas, hogy sokféle, nem csak jogi kérdéssel foglalkozhatok. Hozzáteszem, hogy hihetetlenül támogató munkakörnyezetben dolgozhatok, a kollégáim rengeteget segítenek nekem, mert a járvány miatt megszokott hibrid munkavégzés sok kihívást állít elém.

Mit üzenne a mostani hallgatóinknak volt pázmányosként?

Nekem rengeteget adott az, hogy a Gradus ad Facultatem tagja lehettem. Ezért azt üzenem a pázmányosoknak, hogy élvezzék ki ezt a pár évet, igyekezzenek közösséget találni az egyetemen és használják ki a lehetőségeiket.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt