Interjú Kondrát Flórával az OTDK-ról

2021.05.06.

Kása Zita Klára, az Ítélet szerkesztője készített interjút Flórával.

Mi motivált arra, hogy elindulj az TDK-n?

A kari TDK-körrel való kapcsolatom a két évvel ezelőtti OTDK-n kezdődött, amikor a Pázmány volt a házigazda. Egy hallgatótársammal jelentkeztünk opponesnek (az opponensek azok, akik azt az objektív kritikát készítik a pályázók dolgozatáról, ami még a zsűri véleménye mellett nyom a latba az értékeléskor.) Akkor is az infokommunikációs tagozatban voltam, ahol olyan témák szoktak előkerülni, amelyek nagyon a határterületen táncolnak. Az opponencia elkészítésében Papp János Tamás Tanár úr segített. Az a téma is hasonló volt, mint most: a közvetítői szolgáltatók felelősségi kérdéseiről opponáltam, így nagyon jól jött a tanári segítség. Ekkor legjobb opponensi díjat kaptam. A mostani TDK indulásom tulajdonképpen erre a tavalyelőtti opponenciára vezethető vissza, a témaötlet is innen jött, illetve a konzulensem idén is Papp János Tamás Tanár úr lett. Nagyon élvezetes folyamat, ahogy a konzulenssel egyeztetve, de az ember keze alatt formálódik a témája. A dolgozatom versenyjogi – polgári jogi – médiajogi határon mozog. Ennek megfelelően felkerestem a versenyjogi tanszékről Dr. Szilágyi Pál Tanár urat, aki a másik konzulensem lett.

Mennyiben segített az opponensi tapasztalatod a dolgozatírásban?

Rengeteget! Azért is tudom ajánlani minden hallgatónak, hogy másodévben kezdjen el valamelyik szekcióban közreműködni, mert beleláthat az egész versenybe. Meg lehet nézni, hogy milyen egy kiforrott, kerek dolgozat, mi a zsűri szerepe, milyen a konzulensekkel való kommunikáció, és a kari tréningekbe is be lehet pillantani. Az is nagyon hamar kiderül, hogy kinek való a kutatás világa, és ki az, aki a gyakorlati tapasztalatszerzés embere. Itt nagyon nagy óraszámú kutatás, szerkesztés, írás van az ember háta mögött, úgyhogy ez tényleg annak való, aki szeret elmélyedni egy-egy témában.

Mennyi ideig készítetted a dolgozatodat – nullától a beadásig?

Én az évfolyamdolgozatomat is Papp János Tamás Tanár úrnál írtam, és már akkor az volt a cél, hogy a TDK dolgozathoz alapot teremtsek. Úgyhogy tulajdonképpen a harmadév második félévétől idáig folyamatosan dolgoztam vele. Olvastam és gondolkodtam rajta, de az igazi nagy hajrá most augusztustól novemberig tartott. Ekkor van az írásbeli leadási határideje, és előtte még a kari TDK-n is meg kell mérettetni a dolgozatot. Utána jön az OTDK szóbelire való készülés, ami teljesen másféle munkát igényel, mint az írásbeli. Az utóbbinál inkább egyedül dolgozik az ember, illetve a konzulensével. A szóbelire való készülésben jelentős részt tesz ki a prezentáció készítése. Fontos, hogy a prezentáció szövege illeszkedjen az előadáshoz, és nem mellesleg, hogy az ember megtalálja azt a designt, stílust, ami passzol hozzá – hogy élvezze a saját előadását. Nehezíti a helyzetet, hogy az előadás időkerete 15 perc, ebbe kell belesűríteni az elmúlt másfél év kutatását. Ez egy nagyon erős szelekciós munkát igényel. A szóbelire való felkészülés másik sarokpontja, hogy megtanuljunk reagálni az opponensre és a zsűrire. A dolgozatíró bármilyen, a témához kapcsolódó kérdést kaphat, és arra jó stílusban kell tudni válaszolni. A kari TDK csapat lelkei Kurunczi Gábor és Varga Ádám Tanár urak, akik nagyon lelkesen szervezték a felkészítéseket, és a maximumot kihozták belőle. Most a covid miatt ez online valósult meg, de így is volt több tréningnapunk, ahol a szekción belül meghallgattuk egymás előadásait.

Volt az írás közben mélypontod, amikor majdnem feladtad?

A kérdésre adott választ és az interjú további részét Ítélet blogján, ide kattintva lehet elolvasni.

 

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt