Jogi tranzakciós tanácsadási verseny

2022.05.09.

A Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda és a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz) idén első alkalommal rendezte meg – a tanulmányi versenyek között formabontó – jogi tranzakciós tanácsadási versenyét. A verseny döntőjére 2022. május 4-én került sor a Deloitte budapesti irodájában, ahol a II. helyezést elérő csapatot két pázmányos hallgató gazdagította.

A versenyre csak pázmányos és ELTE-s joghallgatók alkotta csapatok jelentkezhettek, az elvárt létszám egy-egy csapat esetében 4-5 fő volt. Rendhagyó módon lehetőség volt vegyes csapatokat is nevezni, így esett, hogy a Joghallgatók Önképző Szervezetének két pázmányos tagja, Előházi Zsombor és Szabó Zalán, együtt mérettette meg magát egy ELTE-s szakkollégiumi hallgatótársukkal (Illés Maja).

A felkészülésről, a verseny menetéről Szabó Zalán számol be:

„A versenyről már februárban hallottunk a szakkollégium berkein belül, a jelentkezés márciusban indult, melyre – összeszedve a csapatot – nyomban le is adtuk a regisztrációnkat. Izgatottan vártuk, hogy mi sül ki belőle, ugyanis az M&A világa korábban nem vert gyökeret a különféle tanulmányi versenyek sorában. Szerencsére a kollégiumon belül, s mint kiderült, azon kívül is számos hallgatót érdekel ez a különleges terület. Eleinte mi is öten neveztünk, akkor két pázmányos és három ELTE-s kollégistából állt a csapat. Sajnos a döntőn két társunk nem tudott megjelenni, így végül hárman szálltunk „ringbe" május 4-én.

A verseny kétfordulós volt: a Deloitte előzetes felkészítő előadása után egy ún. Due Diligence riportot kellett készítenünk egy fiktív tényálláshoz. A tényállás egy klasszikus M&A jogesetként jellemezhető. A témában járatlanabbak számára, az M&A tranzakciók során gazdasági tásaságok végeznek különféle társasági jogi aktusokat (pl.: beolvadás, összeolvadás). Mi egy magyar vállalkozás eladói oldalára kerültünk, s ennek fényében kellett kibogarászni a jogeset tömött soraiból azokat a jogi problémákat, melyeket relevánsnak tartottunk.

A főbb témakörök a

  • kötelmi jog,
  • társasági jog,
  • munkajog,
  • és a versenyjog területét ölelték fel, de a megoldás során egyéb aspektusokra is figyelemmel voltunk.

A döntőbe a legjobb négy csapat jutott be, kettő eladói és kettő vevői oldalról. A szóbeli fordulóban tehát egy vita volt a feladatunk: egy közel félórás tárgyalásszimuláció során kellett ismertetnie a vevőnek a vélelmezett problémáit, mi pedig előadhattuk az ezzel, és a vevő egyes korábbi szándéknyilatkozataival kapcsolatos meglátásainkat, igényeinket, illetve a problémák megoldására kifundált javaslatainkat. A tényállást természetesen a zsűri tovább cizellálta, így tisztes szerep jutott a gyors reakciónak és a versenyzők tárgyi tudásának is.

Az így lezajlott viták után következett az eredményhirdetés, ahol szerencsés meglepetésünkre a második helyezést sikerült megcsípnünk. Az eredménynek nagyon örültünk, a nyeremények átvétele után ezért nem jelentett újabb kihívást jól érezni magunkat a zsűri és a Deloitte további munkatársai részvételével színesített kötetlen beszélgetésen."

A csapat tagjai:

  • Előházi Zsombor (PPKE JÁK)

  • Szabó Zalán (PPKE JÁK)

  • Illés Maja (ELTE ÁJK)

Szívből gratulálunk az elért eredményhez!

Szöveg: Szabó Zalán

Fotó: Versenyzők

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt