Közösen a békéért! Segélyprogram az ukrajnai háború menekültjeiért

2022.03.07.

A nagyböjti időszak különösen alkalmas arra, hogy a szenvedő Krisztusra tekintve, az imádság, a bűnbánat, a megtisztulás és az áldozatvállalás útján közelebb kerüljünk az Úrhoz, és az Igazság munkatársaiként együtt építsük Isten országát. Az idei nagyböjtben egyre nagyobb aggodalommal töltenek el bennünket az ukrajnai háborúval kapcsolatos hírek. Magyar katolikus egyetemként a béke melletti kiállás, valamint a szolidaritás kifejezése alapvetően fontos számunkra. Arra törekszünk, hogy az Egyetem mint közösség, sajátos képességeinek és lehetőségeinek megfelelően, célszerű segítséget nyújtson a rászorulóknak, valamint – szolgáló küldetéséhez hűen – hozzájáruljon a háborúval kapcsolatos súlyos kortárs problémák tanulmányozásához, a megoldások kereséséhez és azok tudatosításához.

Segítségnyújtó, szolgáló tevékenységünk fő irányai a következők:

  • Imádság a békéért közös lelki programokon.
  • Karitatív programok szervezése együttműködésben a Katolikus Karitásszal.
  • Tájékoztató programok az Egyetem szakembereinek bevonásával aktuális társadalmi, gazdasági és jogi kérdésekről.

A lelki programok között 2022. március 7-én (hétfőn) 13 órától a Szentkirályi utca 28. szám alatti épület földszinti kápolnájában a békéért bemutatott szentmisén imádkozunk a háború mielőbbi megszűnéséért és az áldozatokért, és ezt folytatjuk a nagyböjt minden munkanapján (március 9-én 13:30-kor). Hallgatóinkat és munkatársainkat arra buzdítjuk, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt a közös imádságban.

A karitatív programok körében 2022. március 4-étől, hallgatóink és munkatársaink együttműködését kérve, szociális adománygyűjtést indítunk, melynek során a Katolikus Karitász iránymutatása alapján kizárólag a következőket gyűjtjük:

  • takaró, párna, közepes méretű törölköző
  • felfújható matrac, hálózsák, polifoam
  • tartós élelmiszer (tej, rizs, liszt, cukor, konzerv)
  • bébiétel, pelenka, nedves törlőkendő
  • fogkefe, fogkrém (gyereknek is), folyékony szappan
  • papírzsebkendő, tisztasági betét
  • kis kiszerelésű (úticsomagba berakható, lehetőleg 2 dl-es) ásványvíz és üdítő, rostos gyümölcslé

Kérjük, hogy ezeken kívül más adományt senki ne hozzon, a Katolikus Karitász tájékoztatása szerint jelenleg leginkább ezekre van szükség. (A listát a beérkező információk alapján folyamatosan aktualizáljuk.) Az adományokat az Egyetem bármelyik képzési helyszínén (Budapesten és Esztergomban is), az épületek portaszolgálata mellett kialakított gyűjtőpontokon le lehet adni, első körben március 11-én 12.00-ig. Az addig beérkezett csomagokat még aznap elszállítjuk a határra. A gyűjtés természetesen tovább folytatódik.

Aki szívesen segítene pénzadománnyal, a Katolikus Karitász honlapján részletes információkat talál erről. A szervezet bankszámlaszáma, ahová az adományok küldhetők: Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

A Katolikus Karitász a karpataljaert@caritas.org.hue-mail címen mindemellett folyamatosan várja mindazok felajánlását, jelentkezését, akik tolmácsolásban (elsősorban ukrán és orosz nyelven), szállásadásban, szállításban, jogi tanácsadásban, vagy bármilyen más speciális szolgáltatás biztosításában szívesen ajánlanak fel segítséget.

Március 9-étől (szerdától) kezdve heti rendszerességgel tájékoztatást adunk a karitász tevékenység szervezéséről, a helyszíni (határmenti) munkáról, és arról, hogy aktuálisan milyen módon tudunk a leghatékonyabban segíteni a bajbajutottakon.

A háborús helyzettel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati ismeretekről az elkövetkezendő hetekben szakértőket szólaltatunk meg. Az előadásokba tervezetten személyesen és az interneten keresztül is be lehet majd bekapcsolódni. Az érintett témakörök közül néhány: gazdasági, jogi és szociális kérdések, amelyek ismerete fontos lehet a következő időszakban.

A programokkal kapcsolatos kérdéseket az ua2022@ppke.hucímen fogadjuk.

A programokat ismertető plakátot innen lehet letölteni.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt