„Mindenkinek megvan a helye a világban”

2016.01.28.

Előadások, perszimuláció és tárasjáték. Változatos programmal várta a Jogi Kar érdeklődőit január 28-án, a második alkalommal megrendezett nyílt napon.

Ismét nagy érdeklődés kísérte a Jogi Kar nyílt napját, a decemberi alkalomhoz hasonlóan január 28-án délelőtt is megtöltötték az érdeklődők az E1-es előadót. Közel 400 diák élt a lehetőséggel, hogy személyesen tapasztalatokat szerezzen, és pontosabb képet alkosson a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről.

A két nyílt nap programja megegyezett, először a Kar vezetése ismertette meg az összegyűlt hallgatóságot az Egyetemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal. Varga Zs. András dékán felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy valójában két kérdést kell megvizsgálniuk, amikor intézményt választanak maguknak. Egyrészt, hogy lehet-e a választott helyen megfelelően tanulni, piacképes-e az a diploma, ami megszereznek, másrészt, hogy „ki lehet-e ott bírni emberileg" azt a jó néhány tanulással töltött évet. „Megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy aki hozzánk jön, embernek érezze magát. Mert az Egyetemhez feltétlenül kell oktató, de feltétlenül kell hallgató is." – fogalmazott a dékán.
Schanda Balázs prodékán azt hangsúlyozta, hogy mindenki számára ki van jelöve valamilyen hivatás, valami, amihez kedve van, és alkalmas is rá. Az igazi feladat pedig most az a fiatalok számára, hogy ezt a hivatást megtalálják. „A „pázmányos" jogászoktól azt várjuk, hogy értékeljék, szeressék és keressék az igazságot. A doktori avatáson arra tesznek esküt, hogy a békének lesznek a munkatársai. Olyan rend kialakításán és fenntartásán fognak munkálkodni, ami az igazságból fakad." – fogalmazott a prodékán, aki elsősorban azoknak ajánlja a Jogi Kart, akik jogászok szeretnének lenni, vagy azoknak, akik még nem tudják, mit is tanuljanak.
Ezt követően Pogácsás Anett tudományos segédmunkatárs arról számolt be, milyen külföldi ösztöndíj lehetőségek vannak a Karon a Kutatásszervezési és Külügyi Iroda szervezésében, és ezek milyen előnnyel járnak a diákok számára. Kiemelte az Idegen Nyelvi Lektorátus szerepét is, amely közreműködésével a harmadik félévtől ingyenes szaknyelvi oktatásban részesülhetnek a hallgatóknak.
Markó Tamás DPR referenstől megtudhatták az érdeklődők, hogy milyen eséllyel lehet a JÁK-on szerzett diplomával elhelyezkedni a későbbiekben a munkaerő piacon, valamint azt, hogy felméréseik szerint a végzettek 89%-a szakterületén belül helyezkedett el, és mindössze 8% a pályaelhagyók száma.
A rövid felszólalásokat a Diákhitel Zrt. munkatársa, Dömötöri Zsolt zárta, aki felhívta a figyelmet a felsőoktatásban eltöltött évek anyagi terheire és ismertette a két diákhitel konstrukciót, ami lehetővé teszi, hogy pénzügyi nehézségek miatt senki ne maradjon ki a felsőoktatásból.

Nagy sikere volt az előadások után következő tanszéki rendezvényeknek is. Zsúfolásig megtelt a terem a Magánjogi és Kereskedelmi Tanszék által, bírósági díszletek között, Lábady Tamás címzetes egyetemi tanár, Kovács Krisztián és Ujhelyi Dávid megbízott oktatók közreműködésével megrendezett perszimuláción. A Munkajogi tanszéken Kártyás Gábor adjunktus „Szociopoly – Gazdálkodj, ahogy tudsz!"társasjátékkal várta a vállalkozó kedvű érdeklődőket, akiknek a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyi között kellett túlélniük egy hónapot. A Versenyjogi tanszék szervezésében Szilágyi Pál docens a Fogolydilemma rejtelmeivel ismertette meg a diákokat, a Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézet pedig Szalay Ákos docens előadásában a „Miért jobb a jégkorong, mint a foci" című kérdésre adta meg a választ.

A délelőttöt az Egyetem épületének körbejárása zárta, a Hallgatói Önkormányzat és a Tutorok segítették az eligazodást a Jogi Kar szövevényes folyosóin.

/Deák Ferenc Intézet - Bakóné Petőcz Éva/
Fotó: PPKE ITK Vízmű - Mandácskó Zoltán

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt