Nemzetközi munkajogi konferencia Chilében

2019.10.02.

Ez a rendezvény az egyik legnagyobb nemzetközi tudományos esemény a munkajog tudomány művelői körében.


Valparaiso - a konferencia helyszíne

Az egyetem épülete

  A Labour Law Research Network (LLRN) 2011 óta működő nemzetközi tudományos közösség, amely a munkajoggal foglalkozó kutatóközpontokat, egyetemi tanszékeket tömörít, a világ minden részéről. A szervezet tevékenységének legfontosabb része a kétévente megrendezett konferenciája, amelyre átlagosan 200-300 résztvevő érkezik, öt kontinensről.

Az LLRN konferenciák sajátossága, hogy nem előre felkért előadók juthatnak csak szóhoz, hanem bárki, aki a szervezők által kijelölt, aktuális témákban kutat, és sikeres pályázatot ad be előadás tartására. A programok sokszínűségét jól mutatja, hogy

egy-egy konferencián akár 200 előadó is szerepel, a tanácskozás 9 párhuzamos szekcióban,
három napig zajlik.

A 2019-ben negyedik alkalommal megrendezett LLRN konferencia helyszíne – Barcelona (2013), Amsterdam (2015) és Toronto (2017) után – Dél-Amerika, Chile volt. Az óceán partján fekvő Valparaiso annak ellenére kiváló helyszíne volt a rendezvénynek, hogy – mivel a déli féltekén fekszik – a június végi időpontban ott tél volt, 10-15 Celsius fok körüli nappali hőmérséklettel.

Az előadások ezúttal is a munkajog aktuális kérdéseivel foglalkoztak, így kiemelt figyelmet kapott a digitalizáció munkahelyekre gyakorolt hatása, az internet-alapú munkavégzés terjedése, a szakszervezetek kihívásai a XXI. században, vagy a munkaerő-piaci diszkrimináció felszámolása.

A háromfős magyar delegáció (Gyulavári Tamás és Kártyás Gábor PPKE JÁK, Kun Attila KRE ÁJK) a lengyel után a legnépesebb volt a kelet-közép-európai régióból.

Gyulavári Tamás az alkalmi munka kelet-európai szabályozásáról és az önfoglalkoztatók társadalombiztosítási státuszáról tartott előadást,
illetve szekcióvezetőként részt vett a jogforrási hierarchiáról és a munkajogi védettség újraértelmezéséről szóló panelekben.

Kártyás Gábor a kiküldetési irányelv módosításáról és a munkaerő-hiány hazai munkajogi konzekvenciáiról beszélt előadásaiban.


Forrás: facebook.com/escueladerecho.pucv

A rengeteg előadót és színes témákat felvonultató konferencia ötletét a hazai munkajogász szakmai is átvette. A Magyar Munkajogi Társaság 2016 óta tart hasonló elvek alapján szervezett rendezvényeket, amelynek legutóbb

2018 júniusában éppen Karunk adott otthont.

A következő, remélhetőleg a korábbi konferenciák sikerét is felülmúló országos szakmai seregszemlére 2020 júniusában kerül sor a Károli Gáspár Református Egyetem szervezésében, amelyre az előadással készülő érdeklődők majd tavasszal adhatják be pályázatukat.

Az LLRN következő, ötödik konferenciája két év múlva, 2021-ben lesz, nagy valószínűséggel Varsóban.

 
Forrás: facebook.com/escueladerecho.pucv

Egy kis betekintés a konferenciára:

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt