Pázmányos jelenlét az országos Mindszenty Zarándoklaton és engesztelő szentmisén

2022.05.17.

„A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának egykori hallgatói is részt vettek tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros úr születésének 130. évében, halálának 47. évfordulóján 2022. május 6-7-én Esztergomban tartott Mindszenty zarándoklaton, szülőként is kapcsolódva a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola XIX. kerékpáros és gyalogos zarándoklatához. Az iskola közössége - diákok, tanárok és szülök - minden évben, kerékpárral illetve gyalog elzarándokolnak Esztergomba. Rendszerint péntek este érkeznek, részt vesznek a többi katolikus oktatási intézménnyel és zarándokokkal együtt a szombati engesztelő ünnepi szentmisén.

Mindszenty József bíboros úr boldoggá avatásáért az esztergomi bazilikában 2022. május 7-én bemutatott ünnepi szentmise főcelebránsa idén is Erdő Péter bíboros, prímás volt, a szentbeszédet Francesco Moraglia velencei pátriárka mondta.
A szentmisén koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelen lévő tagjai. Bíboros úr köszöntőjében örömét fejezte ki afelett, hogy a járvány visszaszorulását követően a jelenlévők újra együtt, felszabadult lélekkel kérhették a Gondviselőt, hogy Egyházunk és hazánk nagy tanúságtevőjét, Mindszenty József bíborost mielőbb a boldogok és szentek sorában tisztelhessük. A magyar főpásztor, Francesco Moraglia velencei pátriárka üdvözlése után külön köszöntötte a fiatalokat, akik kerékpárral érkeztek Esztergomba, főleg hogy egy másik nagy kerékpáros esemény, a Giro d'Italia miatt idén a megszokottnál is több akadályt kellett leküzdeniük.
Francesco Moraglia velencei pátriárka szentbeszédében hangsúlyozta, hogy Mindszenty József bíboros egész életével személyessé és gyümölcsözővé tette a keresztség ajándékát, és hűségesen megvalósította azt a bátorság, a becsület, az Isten és a népe iránti feltétlen szeretet által. A magyar hercegprímást a személye elleni támadások, az üldöztetés, a hosszú és megalázó börtönévek, a kényszerlakhelyek sem tudták elnémítani és eltávolítani az igazságtól és a szeretettől. Életrajza feltárja, hogy mélyen vallásos családban született, ahol napnyugtakor szülők és gyerekek mind összegyűltek, hogy együtt imádkozzák a rózsafüzért; az édesapa földműves volt és szőlősgazda, aki elkötelezetten részt vett a falu közéletében. Különösen meghatározó volt az édesanya nevelői szerepe. A meleg és a csendes otthonnak tiszta lelkét és fényét édesanyja sugározta rá, ministrálni is ő tanította.
Emberileg nézve Mindszenty számtalan vereséget szenvedett, a végén mégis győzedelmeskedett minden hazugság, minden testi és lelki erőszak, és a különféle emberi alkudozások fölött, amelyeknek a szenvedő alanyává tették. Többször kijelentette azt is, hogy szilárd ellenállása üldözőivel szemben magában hordozta a nekik történt megbocsátást is."

A PPKE JÁK volt hallgatói a hűségzászló alatt 2022. 05.07.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt