Rektor úr a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje Kitüntetésben részesült

2014.11.24.

Szuromi Szabolcs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, a Lengyel Köztársaság elnökének, Bronisław Komorowskinak a döntése alapján, a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítésért, valamint a lengyel kultúra támogatásáért tett elévülhetetlen érdemeiért a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje Kitüntetésben részesült. A Lengyel Köztársaság elnökének a nevében a kitüntetést Roman Kowalski nagykövet adta át.

Az ünnepségen részt vettek a magyar kormány képviselői, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai, a Magyar Katolikus Egyház tagjai, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárai, a magyarországi lengyel kisebbség képviselői, valamint a kitüntetett családjának tagjai és barátai. Az ünnepségen szintén jelen voltak a magyar média képviselői.

Dr. Szuromi Szabolcs római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2013 személyes munkájának köszönhetően maradhatott fenn és bővülhetett tovább a Lengyel Szak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2013 elején, amikor a szak további sorsa forgott kockán, határozottan állást foglalt amellett érvelve, hogy a lengyel szak fontos részét képezi az egyetemnek. Nemcsak megakadályozta a szak számára kedvezőtlen döntés megvalósítását, hanem további lépéseket tett a szak helyzetének a megerősítése érdekében.
Az erőfeszítéseinek hála a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2013 díszdoktori címmel tüntette ki Krzysztof Zanussit.

A Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetségével közösen segített a párkányi csata 330. évfordulója alkalmából – a téma magyar szakértőinek a részvételével – megrendezett konferencia és találkozó megvalósításában, amelyen végül több mint több mint száz ember vett részt: köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai, polonisták és történészek. Korábban a rektor úr jelentős mértékben támogatta a lengyel történelemmel, valamint a lengyel-magyar kapcsolatokkal foglalkozó projektek megvalósítását. Tevékenyen együttműködik a lengyelországi egyetemekkel, amelyekkel sikeresen valósítanak meg közösen tudományos és diák projekteket.

Forrás: http://www.budapeszt.msz.gov.pl/hu/esemenyek/a_lengyel_koztarsasag_tiszti_keresztje_kituntetesben_reszesult_dr__szuromi_szabolcs_

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt