Salzburg Nyári Egyetem 2022

2022.08.30.

Három hallgatótársammal, Borbély Károllyal, Kovács Kristóffal és Oblat Rudolffal abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy júliusban két hetet Salzburgban tölthettünk egy nyári egyetem keretében a PPKE JÁK jóvoltából. A nyári egyetem, azaz a Salzburg Summer School of European Private Law a salzburgi Paris Lodron Egyetem keretein belül került megszervezésre.

A nyári egyetem lényege elsősorban az európai államok magánjogi fejlődésének tanulmányozása, illetve összehasonlítása volt. A nyári egyetem szűken vett tematikáján túlmenően sor került az államok közjogi és kulturális vizsgálatára is. Számos olyan ország jogrendszeréről is tanulhattunk, amelyek nem európaiak ugyan, de jogfejlődésükre mélységükben hatott az angolszász, germán vagy francia jogfelfogás. A két hét döntő részében reggel kilenctől este hat óráig tartottak az előadások, kerekasztal-beszélgetések, jogesetmegoldó workshopok. Ezeket elsősorban angol nyelven látogattuk, azonban adódtak esetek, amikor németül vagy franciául lehetett hallgatni az órákat. Az előadásokat Európa és a világ minden tájáról érkező vendégprofesszorok tartották, és a tanárok döntően azoknak az országoknak a jogrendszeréről adtak elő, ahonnan származtak. Így halhattunk előadásokat az amerikai jogtól kezdve a ciprusin keresztül a kínaiig.
Dr. Erdődy János kísért minket, aki az egyetemi nyitó- és záróünnepségen is részt vett csapatunkkal, továbbá számos hasznos tanácsot adott a nyári egyetemmel, salzburgi tartózkodásunkkal, hivatásunkkal kapcsolatban.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk: a hohensalzburgi erődlátogatás, a hellbrunni kastélykerti séta, a közös ebédek, vacsorák és túrák, illetve a jogesetek megoldása az Augustiner Bräu sörcsarnokaiban életre szóló élményekként élnek bennünk.
Felemelő volt két hetet az európai kultúra egyik bölcsővárosában tölteni. A várost körülölelő hatalmas hegyek, a barátságos utcák magánya, a középkori házakból klasszicista palotákká burjánzó bérházak látványa minden nap hatalmas motivációval töltött el. A hely szelleme felemelt, páratlan élmény volt egy-egy gótikus vagy érett barokk templomba betérni az órák közötti szünetekben. Öröm volt a Kapucinus-dombról többször is rácsodálkozni a városra, amely nem csupán Mozart, hanem Herbert von Karajan és Georg Trakl szülőhelye is.

A nyári egyetem magyar előadója Dr. Vékás Lajos professzor úr, a Polgári Törvénykönyv szerkesztőbizottságának elnöke volt. Nagy élmény volt német nyelvű előadását, tanácsait és útmutatását meghallgatni.

Felejthetetlen, felemelő és felfoghatatlan lehetőségben volt részünk.

Köszönjük a JÁK anyagi és szervezési támogatását, illetve Dr. Erdődy János dékánhelyettes mindenre kiterjedő figyelmét, segítségét és a részvétel lehetőségét.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt