Several little-known ideas that will influence the longer-term future

2017.09.21.

Dennis H. Meadows emeritus professzor nevét legtöbben „A növekedés határai" című könyvéről ismerik. Ez az általa vezett kutatás jelölte ki elsőként, és máig legpontosabban, a globális reálgazdaság peremfeltételeit. A világhírű tudós szeptemberben kétszer is járt Karunkon, a Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék meghívására.

Szeptember 14-én „The Practice of SD Efforts: Institutions, Processes, Personal Behaviour" címmel tartott közös, zártkörű szemináriumot a Balaton Csoport ( www.balatongroup.org ) és a JÁK. Előadásában Meadows professzor a fenntartható fejlődés fogalmának mai szakmai tartalmáról beszélt, és saját kutatási tapasztalataiból leszűrt tanulságokat osztott meg hallgatóságával. A szeminárium előadója volt Bándi Gyula tanszékvezető egyetemi tanár, Helyettes Ombudsman is.

Szeptember 21-én Meadows professzor a Szent II. János Pál teremben, a Kar dísztermében tartott telt házas előadást, és válaszolt a hallgatóság kérdéseire. Előadásának témája: „Several little-known ideas that will influence the longer-term future". Az előadó hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy mind egyéni, mind közösségi szinteken emeljük az álló- és alkalmazkodóképességet, idegen szóval a rezilienciát. A közösségek belső erejét és együttműködőképességét növelheti pl. a közös helyi pénz bevezetése. Az energiastratégiák kialakításánál fontos tekintetbe venni hogy egységnyi energiához mennyi energiabefektetéssel jutunk hozzá, és úgy választani a megoldások közül. A haladás mértékét pedig célszerű egy jól kialakított boldogság-indexszel mérni mint a GDP-vel, fejtette ki az előadó.

Az est házigazdái Dr. Tóth Tihamér dékánhelyettes és ifj. dr. Zlinszky János docens voltak.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt