Summer School Salzburgban

2019.09.09.

A város, az egyetem, valamint programon résztvevő többi diák mind hozzájárult ahhoz, hogy Salzburg és
Summer School European Private Law felejthetetlenné váljon.

Az egyetemváros jelzővel emlegetett település az osztrák-német határon fekszik, így a német hegyek által csodálatos panorámával rendelkezik. Salzburg nemcsak az egyetemisták, hanem a turisták, főként a magyarok számára is hívogató város, hisz Budapesttől 5 óra vonatozással érhető el.
A Salzburgi Egyetem épülete méltán illik bele patinás környezetébe.
A Mozartstadtnak is nevezett városnak olyan hangulata van, mintha egy hatalmas Váci utcán közlekedne az ember. Egyértelműen uralkodnak az épületeken a barokk jegyek, mindemellett pedig fenntartva ezt a csodás képet, németes pedantériával ügyelnek az ott élők a tisztaságra.

Az egyetem kifejezetten jól szervezett és programjaikkal nem hagyják, hogy az ott tanuló diák egy percig is unatkozhasson.

A programnak két fő célja volt:

Az elsődleges cél a résztvevő országok
jogrendszerének bemutatása volt.

Ennek értékét fokozta az a tény is, hogy az egyes országok legnagyobb jogtudósai képviselték hazájukat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy

Magyarország jogrendszerét Dr. Vékás Lajos professzor úr mutatta be.

A diákoknak még a program kezdete előtt kiküldte az egyetem az órarendjüket, melyben jelezték a kötelező és a kötelezően választható órákat.

A kötelező órák mellett a meghirdetett választható órákból további 19-et kellett teljesíteni, emellett pedig 3 workshopon kellett részt venni, melyen

minden tanuló megkapta ugyanazt a jogesetet és saját országának jogrendszere szerint kellett megoldania azt, majd prezentálnia a többiek és a professzorok előtt.

A nyelvek közül az angolt a franciát és a németet lehetett választani, s ezen választott nyelv szerint lettünk csoportba osztva. Összesen 5 csoport volt, csoportonként 30-40 diákkal.

A program második, jelentős célja az volt, hogy egy maradandó élményt nyújtson diákjainak.

Így mindamellett, hogy az órák érdekesek és hasznosak voltak, az egyetem munkatársai törekedtek arra, hogy a program résztvevői bepillantást nyerjenek abba, hogy milyen az élet Salzburgban. Salzburg szépségeit legjobban a bónusz napunkon tudtuk megtapasztalni, ugyanis az egyetem biztosított számunkra egy napot, amikor tanítás nem volt, így az ide érkező diákok fel tudták fedezni a várost is. Ezt elősegítendő, az egyetem minden diáknak juttatott egy Salzburg card nevezetű kártyát, amely segítségével zöld utat kaptunk a turisztikai látványosságok megtekintésében és ingyenesen használhattuk a tömegközlekedést is.

További nagy előnye a programnak az volt, hogy az egyes orszagok diákjai közötti kapcsolat létrehozását segítette elő. A szervezők a szabad programok mellett szervezett eseményeket is létrehoztak, melyen minden diák részt vehetett. Így nemcsak az előadásokból, de az ő elbeszéléseikből is közelebb kerülhettünk országaik megismeréséhez.

Összességében elmondható, hogy ez a Salzburgban eltöltött két hét meglehetősen hasznos volt mind tanulmányi, mind kapcsolatépítés szempontjából és mindannyian hálásak vagyunk Erdődy János tanár úrnak azért, hogy részt vehettünk ezen.

Perlusz Anna Szilvia
Eckl Gergő
Grezsa Balázs Ferenc
Kovács Viktor
Mudra Márton István



Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt