Ünnepeltünk

2016.02.09.

Az ünnepi ülésen részt vett és felszólalt Erdő Péter DSc, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki előadásában az anyanyelv szerepéről beszélt a plébánosok, püspökök kinevezésénél a kánonjogban. A Bíboros úr a jogtörténeti áttekintés alapján gazdag forrásanyagra támaszkodva kiemelte annak a tapasztalatnak a fontosságát, hogy ahol a hívek többsége azonos anyanyelvű, ott a plébános, és lehetőleg a püspök is ugyanolyan anyanyelvű legyen, ami nemcsak a nyelvi tudás és a kulturális otthonosság miatt, hanem érzelmi szempontból is jelentőséggel bír. Az ember az anyanyelvén imádkozik, ezért az igehirdetésnek, vagy a lelkipásztori gondozásnak a hatékonysága is múlik azon, hogy sikerül-e megszólítanunk valakit az anyanyelvén.

Varga Zs. András dékán úr az emberi méltóság védelméhez való jog nemzetközi emberi jogi egyezményben és az Alaptörvényben szereplő megfogalmazása egyes eltéréseiről tartott előadást.

Schanda Balázs prodékán úr az Alkotmánybíróság eutanáziáról szóló 22/2003. (IV. 28.) AB határozatához fűzött párhuzamos indokolásban megjelenő méltóság felfogást elemezte.

Halustyik Anna tanszékvezető asszony szerkesztőként bemutatta azt az ünnepi kötetet, amely Vasadi Éva születésnapja alkalmából készült.

Az ünnepséget Vasadi Éva tanárnő köszönő beszéde zárta.

/Klicsu László/
Fotó: PPKE ITK Vízmű - Mandácskó Zoltán

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt