Workshop a társasági adó előtt álló nemzetközi kihívásokról

2018.11.05.

A PPKE JÁK Pénzügyi Jogi Tanszéke október 10-én workshopot rendezett a társasági adó előtt álló nemzetközi kihívások témájában. A rendezvényen a tanszék munkatársai és a Pénzügyminisztérium szakemberei tartottak előadásokat, a témával foglalkozó ügyvédek, adótanácsadók és phd hallgatók részvételét vonzotta.

A rendezvény aktualitását az adta, hogy a nemzetközi szervezetek égisze alatt egyre erőteljesebb igény mutatkozik a társasági adó tekintetében az egységes fellépésre annak érdekében, hogy a nemzeti adórendszerek különbözőségéből adódó eltéréseket kihasználó vállalatok mozgástere csökkenjen. Az automatikus információcserék, és az OECD agresszív adótervezés elleni kezdeményezése is ezt szolgálják.

A workshop keretében Halász Zsolt tanszékvezető bevezető gondolatait követően Borók Tímea, a PM Társasági adó osztályának vezetője a magyar társasági adó szabályozás változásának irányait mutatta be, Csabai Róbert a PM Nemzetközi adózási főosztály helyettes vezetője pedig a társaságok adóztatásának főbb nemzetközi irányait vázolta. Békés Balázs egyetemi adjunktus (PPKE) az EU adócsalás elleni irányelvének szabályozási céljait és eszközeit elemezte, Szabó Ildikó megbízott oktatónk pedig a társasági adó változásait támogató adóigazgatási szabályok alakulását részletezte.

Az előadásokat követően érdekes eszmecsere bontakozott ki a téma egyes elemeit illetően, többek között az EU szabályozási céljai és a tagállami szabályozási irányok különbözősége, illetve az adóverseny káros, vagy nem káros mivolta tekintetében.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt