2012. augusztus-szeptember-október

2012.10.12.

Tisztelt Kollégák!

Egy jogász számára az év egyik legfontosabb eseménye az Országgyűlés előtt lévő új Polgári Törvénykönyv elfogadása lehet. Egy ilyen törvénymű az élet minden részét meghatározza – évszázados vállalkozás (nem véletlen, hogy a magánjogi kódexek általában hosszabb életűek, mint az alkotmányok). A tervezet szerint a Polgári Törvénykönyvbe kerülne a családjogi szabályozás is. Ha elolvassuk a Családjogi Könyv tervezetét, akkor a hatályos Családjogi Törvényhez képest újdonság, hogy a tervezet a házasság mellett a családjog körébe vonja az élettársi kapcsolatot (ez ma a polgári jogi társaság nevesített esete) és a bejegyzett élettársi kapcsolatot is (ami ma külön törvény alapján az azonos nemű párok anyakönyvezető által bejegyzett élettársi kapcsolata).

Nem feladatunk a moralizálás, de az igazság kérdése elől nem térhetünk ki: a dolgokat nevükön kell nevezni. A házasságkötés családalapítás. Az össze-költözés, vagy két azonos nemű személy anyakönyvezető előtt tett bejelentése nem családalapítás – akkor sem, ha ma egyes korosztályokban több az élettársi kapcsolat, mint a házasság (érthető: a kisebb ellenállás arra sodor, hogy felelősségvállalás nélkül éljünk – az igénytelenség büntetése azonban általában csalódás és boldogtalanság). Az élettársak jogi viszonyait szabályozni kell – ez azonban nem a családjog tárgya.

Az Egyetem az Igazságért van, az igazság keresésére törekvő közösség. Ha feladjuk ezt a küldetést (sokan erre biztatnak, azt állítva, hogy nincs igazság, vagy, hogy az igazság szubjektív, változó kategória), akkor az egyetemi létnek is vége: az universitas-ból pluriversitas, egyes résztudományok technikáját közvetítő intézmény lesz.

Az igazság felismerése munkát és döntést igényel. Mivel töltöm az időmet? Szolgálja-e a boldogságomat, ha az összjogász nyitóbulin megnyerem a sörivó-versenyt? Alkalmatlanná teszem-e magam az egyetemista éveim alatt a későbbi családalapításra?

Az új tanév kezdetén arra hívunk mindenkit, különösen új hallgatóinkat, hogy az igazság keresésében legyenek kollégáink!

Dr. Schanda Balázs
dékán

tovább...

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt